Blog - CIRFOOD en het Beter Leven Keurmerk
Alle vleeswaren die door ons geserveerd worden, dragen sinds 1 januari 2023 het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De hoogste tijd dus om dit mooie initiatief extra in het zonnetje te zetten tijdens de Beter Leven keurmerk week. CIRFOOD zet al geruime tijd in op een diervriendelijker vleesaanbod. Na vleeswaren volgen ook andere productcategorieën. Het is de bedoeling dat onze eieren en snacks, zoals saucijzenbroodjes, ook overgaan naar producten met minimaal één ster Beter Leven keurmerk. Met deze stap laat CIRFOOD in de foodservice industrie zien dat het mogelijk is om op een verantwoorde en diervriendelijke manier aan contractcatering te doen.
Hieronder beantwoorden we 3 vragen over onze overstap naar het Beter Leven keurmerk
Wat is het Beter Leven keurmerk?
Het Beter Leven keurmerk is in 2007 geïntroduceerd door de Dierenbescherming en staat voor een beter leven voor zoveel mogelijk dieren in de veehouderij. Wanneer consumeten vlees kopen dat het Beter Leven keurmerk draagt, weten ze zeker dat de boerderij of slachterij aan de diervriendelijke eisen van de Dierenbescherming voeldoet. Dieren hebben meer beweegruimte, afleidingsmateriaal en korter transport. Ook aan de slacht zitten strenge eisen, zoals verplichte bedwelming van de dieren.
Het Beter Leven keurmerk, met 1, 2 of 3 sterren, staat op verpakkingen van vlees, vleeswaren, kip, eieren, zuivel en ook op samengestelde poducten. En, hoe meer sterren, hoe diervriendelijker de productie.
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om over te stappen naar vleeswaren met een Beter Leven keurmerk?
Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, vooral 2 en 3 sterren, staat bekend als topkeurmerk. Er zijn strenge eisen aan verbonden voor duurzaamheid, transparantie en controle. Het keurmerk is bekend bij een breed publiek én past het binnen ons beleid om ons assortiment te verduurzamen. Het Beter Leven keurmerk is voor de bewuste consument herkenbaar, en de consument weet dat het product aan strenge eisen moet voldoen. Met het gebruik van het Beter Leven keurmerk dragen wij bij aan de verduurzaming van de voedselproductie, van de landbouw tot de veehouderij.
Hoe past deze stap in de duurzaamheidsstrategie van CIRFOOD?
Deze overstap was voor ons een onderdeel van onze duurzame inkoopstrategie. Wij werken aan de hand van een strikte, duurzame ontwikkelingsagenda. Hierdoor ontwikkelt CIRFOOD zich als bedrijf, met een meer verantwoord, CO2-neutraler, gezonder én lekkerder aanbod. Ons doel is om in 2030 CO2-neutraal te zijn en zo veel mogelijk duurzame producten in ons assortiment te hebben. Dit is verankerd in het ‘CIRFOOD Five Pillar procurement plan’. Onze producten komen bij voorkeur altijd uit één van de vijf pijlers, ofwel categorieën: biologisch, duurzaam, fairtrade, streekproduct of plantaardig. Topkeurmerken, zoals Beter Leven en ASC, laten onafhankelijke partijen controles uitvoeren. Daarom kiezen we er bewust voor om producten in te kopen met een topkeurmerk, zoals het Beter Leven keurmerk.
We gaan uit van kleine veranderingen op het bord, die leiden tot een groot verschil voor de wereld. Dit is gebaseerd op het Eat-Lancet menu, het ‘menu van de toekomst’. Een van de uitgangspunten is minder vlees en dierlijke producten consumeren, dat bereiken we door plantaardige vervangers te introduceren. Samen met onze partners en leveranciers werken we tegelijkertijd aan het aanbieden van diervriendelijker vlees, en het aanbieden van meer plant-based producten.
Op dit moment valt 60% van ons aanbod al binnen de vijf pijlers, ons doel is dat te verhogen naar 80%.
Een stap in de goede richting voor dierenwelzijn
Onze keuze voor het Beter Leven keurmerk is strategisch en heeft een drievoudig positief effect. Enerzijds ondersteunen we hiermee de boeren die willen voldoen aan de hoge eisen van het keurmerk. Anderzijds draagt het bij aan de verduurzaming van ons assortiment, waarbij dierenwelzijn een belangrijks speerpunt is. Ons doel is om het aandeel producten met het Beter Leven keurmerk geleidelijk te vergroten en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan duurzame voedselproductie.
Door vleeswaren met het 2- en 3-sterren Beter Leven keurmerk aan te bieden, zorgen we ervoor dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Tegelijkertijd creëren we een stabiele vraag naar duurzame producten, wat een stimulans biedt voor de gehele sector om te verduurzamen. Boeren worden gemotiveerd om te voldoen aan de strenge eisen van het keurmerk, omdat dit hun winstgevendheid verhoogt. Hoewel dit investeringen vraagt, zoals voor het verbeteren van de leefomstandigheden van dieren en aanpassingen in bedrijfsvoering, zorgt de hogere prijs voor Beter Leven-producten ervoor dat deze investeringen rendabel zijn.
Dierenwelzijn als minimale standaard
Het Beter Leven keurmerk zorgt er ook voor dat de ondergrens voor dierenwelzijn langzaam maar zeker omhoog gaat. Dit betekent dat de normen voor dierenwelzijn en productieomstandighedenin de hele sector stijgen. Voor producenten die nog niet klaar zijn voor de strengere 3-sterren normen, biedt het 1-ster keurmerk een haalbare eerste stap. Dit vergroot de toegankelijkheid van duurzamere praktijken voor een bredere groep producenten.
Bijdragen aan duurzame ontwikkelingsdoelen en duurzame keuzes voor onze gasten
De overstap naar Beter Leven-producten sluit aan bij onze duurzaamheidsdoelen. In het bijzonder SDG 2.4, dat zich richt op het bevorderen van duurzame en veerkrachtige landbouwpraktijken. Dit keurmerk helpt ons om niet alleen dierenwelzijn te verbeteren, maar ook om bredere ecologische en maatschappelijke impact te maken.
Voor onze gasten biedt het Beter Leven keurmerk herkenbaarheid en gemak. Consumenten zijn steeds bewuster bezig met duurzaamheid en verwachten transparantie van de producten die zij kopen. Het Beter Leven keurmerk is het meest bekende keurmerk voor dierenwelzijn in Nederland.
CIRFOOD gebruikt alleen vlees en vleeswaren die het Beter Leven keurmerk dragen. Dit maakt het makkelijk voor onze gasten om met een goed gevoel te kiezen voor een gerecht met vleeswaren, wetend dat die vleeswaren moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en productieomstandigheden.