CIRFOOD's activiteiten tijdens de Verspillingsvrije Week!

No time to waste

Wereldwijd belandt een derde van al het geproduceerde voedsel niet op ons bord, maar op de vuilnisbelt. Al dat eten wordt verbouwd, geoogst, verwerkt, verpakt, vervoerd en gekoeld. Zonde toch? Als we daar zuiniger mee om zouden gaan, hoeft er veel minder geproduceerd te worden. Als één van de makkelijkste manieren om onze CO2-footprint te verlagen, heeft het terugdringen van voedselverspilling dus haast. Bij CIRFOOD pakken we dit probleem daarom met beide handen aan.

Slagkracht

Samen met de eiwittransitie en het gebruik van lokale producten, staat voedselverspilling in onze top-3 belangrijkste duurzaamheidspijlers. Als cateraar aan grote organisaties door heel Nederland, hebben we de slagkracht om echt impact te maken met ons beleid. We sturen bewezen oplossingen centraal aan en kijken daarnaast welke extra initiatieven er per locatie mogelijk zijn.

Geredde producten

Veel ingrediënten die afwijken van de perfecte vorm, halen de reguliere verkoop niet. CIRFOOD koopt bij Instock kromme komkommers, kleine pompoenen en appels met hagelschade, die anders worden weggegooid. De smaak is net zo goed. En verwerkt in een soep, sap of jam, merkt de gast geen verschil.

No waste policy

Bij CIRFOOD zijn we dol op lekker koken en dol op lekker eten. Voor onze creatieve chefs, trouw aan onze Italiaanse roots, bestaat er vrijwel geen afval in de keuken. Penne van gisteren vormt vandaag de basis voor een frisse pastasalade, van broccolistelen maken we heerlijke soep en oud brood krijgt met wat rozemarijnolie een knapperig tweede leven als crostini.

En kunnen we een gerecht echt niet tot de volgende dag bewaren? Dan verschijnt het bij onze partner TooGoodtoGo in de ‘Verrassingspakketten’, die consumenten via de app kunnen bestellen. In 2022 heeft CIRFOOD zo 2.727 kilo kant-en-klaar eten van de prullenbak gered, wat gelijk staat aan een besparing van 6.817 kilo CO2. Eten weggooien is voor onze koks echt de allerlaatste optie.

Oud brood krijgt met wat rozemarijnolie een knapperig tweede leven als crostini 

Meten is weten

Door geavanceerde forecasting en menu-engineering, maken onze koks een nauwkeurige inschatting per locatie van de verwachte vraag. Deze data helpt ons om niet te weinig, maar ook niet te veel voor te bereiden. In onze keukens staat de slimme afvalbak ‘Orbi’. De monitoren van Orbisk registreren precies wanneer, wat en hoeveel er wordt weggegooid. Zo kunnen we onze inkoop scherper afstemmen op de vraag en ons voedselafval in de toekomst nóg verder reduceren.

Inspiratie voor thuis

Een groot deel van de voedselverspilling vindt thuis plaats. We informeren gasten in onze restaurants daarom niet alleen wat wij als cateraar doen, maar geven ook praktische tips wat ze zelf thuis kunnen doen om minder weg te gooien. Tijdens de afgelopen editie van de nationale Verspillingsvrije Week, van 11 t/m 17 september, besteden we hier extra aandacht aan met een No Waste @ Home Corner.

Universiteit van Tilburg

Op 12 september ligt de focus in ons restaurant van de Universiteit van Tilburg op voedselverspilling. Zo laten we studenten kennis maken met de fantastische producten van Zwamcijsje, gemaakt van de steeltjes die anders worden weggegooid. Bij de foodtruck van Falafval kunnen ze falafel proeven van uitsluitend restgroenten. En food-waste-warrior Dominique Vogelzang legt uit hoe de slimme Orbisk voedselverspilling in de horeca terugbrengt.